Pengembangan Serbuk Daun Stevia pada Selai Nanas Tanpa Pemanis Gula Pasir
DOI:
https://doi.org/10.12928/jfc.v7i2.11477Keywords:
bubuk daun stevia, nanas honi, selai nanasAbstract
Upaya pemanfaatan nanas honi di Kabupaten Bintan sebagai olahan selai nanas sehat dengan pengganti gula pasir yaitu bubuk daun stevia. Selai nanas sebagai pangan pelengkap isian dan olesan bakery and pastry. Selai nanas dengan bubuk daun stevia menjadi pilihan selai nanas sehat yang mendukung tourism sustainable. Penelitian ini adalah penelitian Research and development menggunakan metode uji organoleptik untuk melihat tingkat kesukaan panelis dari hasil uji coba resep. Hasil uji organoleptik tingkat kesukaan panelis untuk warna, aroma, tekstur dan rasa nilai tertinggi pada sampel C yang berarti persentase bubuk daun stevia 0,75%. Persentase nilai rata-rata tertinggi dari hasil uji organoleptik dapat digunakan sebagai acuan pembuatan selai nanas bubuk daun stevia sebagai produk olahan nanas honi yang melimpah di Bintan.
References
A.Yoeti, O., & Gunadi, I. M. A. (2013). Sustainable tourism sebagai instrumen strategis dalam perencanaan pembangunan: suatu analisis dari sisi pengembangan destinasi pariwisata berkelanjutan. Journal of Tourism Destination and Attraction, 1(1), 37–44.
Adna Ridhani, M., & Aini, N. (2021). Potensi penambahan berbagai jenis gula terhadap sifat sensori dan fisikokimia roti manis: review. Pasundan Food Technology Journal, 8(3), 61–68. https://doi.org/10.23969/pftj.v8i3.4106
Amalia, S. (2022). Analisis penerapan prinsip sustainable tourism pada pt bintan resort cakrawala ditinjau dari Kode Etik Unite NATION Word Tourism Organization (UNWTO) Tahun 1999. Journal of Economic Perspectives, 2(1), 1–4.
Arya, Rizki W Nazaruddin Cicilia, S. (2023). Pengaruh rasio bunga rosella dan daun stevia terhadap mutu teh rosella-stevia. Pro Food, 9(1), 89–99.
Badan Pusat Statistik. (2024). Produksi Nanas Menurut Kecamatan di Kabupaten Bintan, 2022-2023. Badan Pusat Statistik Kabupaten Binten.
Brenda, & Kusumaningrum, D. A. (2020). Inovasi kuliner khas Bangka Belitung: kulit martabak manis dari tepung kacang merah. Jurnal Sains Terapan Pariwisata, 5(2), 40–49.
Darmawan, R. (2023). Outlook komoditas pertanian hortikultura nanas. Jakarta: Kementerian Pertanian RI.
Fahroji, Zulfia, V., Syuryati, & Swastika, S. (2021). Juknis Pascapanen Nanas. 1–23.
Harningsih, T., Siska Wardani, T. (2020). Analisis zat pemanis sakarin dan siklamat pada minuman bubble drink yang dijual di Kota Surakarta. Journal of Pharmacy, 9(1), 13–18.
Herlinawati, L., Ningrumsari, I., & Anggraeni, T. (2022). Kajian konsentrasi gula dan asam sitrat terhadap sifat kimia dan organoleptik selai pisang nangka (Musa Paradisiaca Formatypica). AGRITEKH (Jurnal Agribisnis Dan Teknologi Pangan), 2(2), 72–89.
Koswara, S., Purba, M., Sulistyorini, D., Aini, A., Latifa, Y., Yunita, N., Wulandari, R., Devi, R., Lustriane, C., & Aminah, S. (2019). Buku Modul Produksi Pangan Untuk Industri Rumah Tangga : Selai Buah.
Lestari, R. S., & Suwardi. (2021). Pascapanen Nanas. Yogyakarta: LPPM UPN “VETERAN” Yogyakarta.
Mahyati. (2017). Pemanfaatan xylitol dari limbah tongkol jagung menggunakan Candida Tropicalis. Prosiding Seminar Hasil Penelitian (SNP2M), 2017, 71–74.
Martin, S. D., Suarsana, K. I., Fatahila, F., Oktalita, T.WS., Kristianto, D. (2023). Statistik Holtikultura Provinsi Kepulauan Riau (vol 3). Pekanbaru: Badan Pusat Statistik Provinsi Kepulauan Riau.
Mehat, K., Chen, Y., & Corpe, C. P. (2022). The combined effects of aspartame and acesulfame-k blends on appetite: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Advances in Nutrition, 13(6), 2329–2340.
Pavanello, S., Moretto, A., La Vecchia, C., & Alicandro, G. (2023). Non-sugar sweeteners and cancer: Toxicological and epidemiological evidence. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 139(March), 105369.
Rohmah, I. A., Sa’adah, K., Wicaksono, A., Muflihati, I., Suhendriani, S., Nurdyansyah, F., Ujianti, R. M. D., Umiyati, R., & Affandi, A. R. (2023). Penggunaan berbagai jenis kurma sebagai pemanis alami pada pembuatan permen susu (milk hard candy). Science And Engineering National Seminar 8 (Sens 8), 8(Sens 8), 10–21.
Saribanon, T., Fitriana, I., Sampurno, A. (2017). Subsitusi gula pasir dengan tepung daun stevia (stevia rebaudiana bert) terhadap sifat fisikokimia dan organoleptik selai albedo semangka (Citrullus vulgaris schard).
Setiawan, C., & Asrilya, N. J. (2020). Preparasi dan karakterisasi senyawa tanin dari daun stevia (stevia rebaudiana) menggunakan instrumen HPLC sebagai gula pereduksi dalam pembuatan sukrosa. Walisongo Journal of Chemistry, 3(2), 86.
Soetrisno, B. (2018). Pengaruh penggunaan daun stevia sebagai pemanis alami terhadap karakteristik organoleptik selai kue nastar. Jurnal Akademi Pariwisata Majapahit, 4(2), 45–64.
[WRI] World Resources Institute Indonesia. (2023). Seri Buklet Berpikir Sistem untuk Sistem Pangan Berkelanjutan: Pola Makan Sehat. The Food and Land Use Coalition. Jakarta: WRI.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Aprilia Nurcahyaning Rahayu, Hetty Yulianti Sihite, Mashudi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish with JOURNAL OF FOOD AND CULINARY agree to the following terms:
- All articles published are Open Access that means they will be immediately and permanently free for everyone to read and download. We use the CC-BY-SA license options under Creative Commons Attribution License (CC BY-SA 4.0). Creative Commons Attribution License (CC BY-SA 4.0). CC-BY-SA assures that all works will be available under CC-BY-SA always and no risk of commercial actions against the will of the copyright holder.
- Anyone can use, copy and disseminate the material in any medium or format; as well as re-use, re-mix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially. However, they must acknowledge the authors by giving appropriate credits (cite to the article or content), provide a link to the license, and indicate if changes were made and use under the same license as the original.
- Authors retain copyright and grant license exclusive rights in their article to Universitas Ahmad Dahlan as publisher of the JOURNAL OF FOOD AND CULINARY.
- Authors have the right to retain patent, trademark and other intellectual property rights (including research data).
- Authors have the right to proper attribution and credit for the published work.
Copyright Transfer Agreement
- The Authors submitting the manuscripts do so on the understanding that if they are accepted for publications, copyright of the articles shall be assigned to Universitas Ahmad Dahlan as publisher of the JOURNAL OF FOOD AND CULINARY.
- Universitas Ahmad Dahlan as publisher of The JOURNAL OF FOOD AND CULINARY, the Editors, and the Editorial Board Members of the JOURNAL OF FOOD AND CULINARY make every efforts to ensure that no wrong or misleading data, opinions or statements are published in the journal. In any way, the contents of the articles and circulars published in the JOURNAL OF FOOD AND CULINARY are the sole and exclusive responsibility of their respective authors and advertisers.
- The publisher may revoke the publication for violating the ethical code of conduct.